Izraeli tankok hatoltak be Rafahba! Oda a tűzszünet, hiába ünnepeltek a palesztinok

2024. május 07. 05:51

A palesztin tisztviselők értetlenségüket fejezték ki.

2024. május 07. 05:51
null

Nyitókép: MTI/EPA/Haiszam Imad

Izraeli tankok hatoltak be Rafah keleti részébe hétfőn este palesztin szemtanúk beszámolói szerint. Mintegy két órával a Hamász terrorszervezet tűzszüneti, illetve túszegyezményre adott pozitív válasza után a palesztin média heves lövésekről számolt be, majd az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője is megerősítette, hogy Rafah keleti részén harcok folynak. A palesztinok arról számoltak be, hogy 

házakat robbantottak fel Rafah egyik negyedében

 és az egyiptomi határátkelőhely környékén, valamint harckocsitűz és tüzérségi lövedékek becsapódása hallatszott keletről. A palesztin tisztviselők értetlenségüket fejezték ki az izraeli hadsereg támadása miatt, mivel szerintük „megállapodás van, és a háborúnak vége”.   

Előzőleg a szűk izraeli hadikabinet egyhangúlag eldöntötte, hogy Izrael folytatja a hadműveletet Rafahban, és delegációt küld Kairóba folytatni a tűzszüneti és fogolycsere tárgyalásokat a Hamásszal. 

„A hadikabinet egyhangúlag úgy döntött, hogy Izrael folytatja a rafahi hadműveletet,

 hogy katonai nyomást gyakoroljon a Hamászra túszaink szabadon bocsátásának és a háború más céljainak elősegítése érdekében” – közölte a miniszterelnöki hivatal Jeruzsálemben.  

„Noha a Hamász javaslata messze áll Izrael követeléseitől, Izrael küldöttséget fog küldeni a közvetítőkhöz egy olyan megállapodás feltételeinek kidolgozására, melyek Izrael számára elfogadhatóak” – tette hozzá közleményében a hivatal. A dokumentum szerint még nagyon messze vannak a megegyezéstől, de nem lehet nemet mondani a Hamász válaszára, és ezért delegációt küldenek Kairóba, másrészt tovább folytatják a rafahi művelet előkészületeit. A hadikabinet összehívását Herci Halevi vezérkari főnök és Joáv Galant védelmi miniszter kezdeményezte.   

A fegyverszüneti tárgyalásokhoz közel álló amerikai forrás azt közölte a ynet portállal, hogy Izrael továbbra is támadást tervez Rafahban, de az Egyesült Államok elkötelezte magát annak megállítására. 

„Úgy tűnik, Izrael és Netanjahu nem jóhiszeműen folytatta a tárgyalások végső szakaszát”

 – közölte. A tárgyalásokon közvetítő William Burns, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója Katarból Egyiptomba utazik, és a korábbi tervekkel ellentétben egyelőre nem utazik Izraelbe.   

António Guterres ENSZ-főtitkár a rafahi hadművelet megkezdésekor úgy nyilatkozott: „még egyszer hangsúlyozom sürgős felhívásomat az izraeli kormányhoz és a Hamász vezetéséhez, hogy tegyék meg a szükséges további kilométert a megállapodás eléréséhez és a jelenlegi szenvedés megállításához”.   „Nagyon aggódom az olyan jelek miatt, miszerint

 küszöbön állhat egy nagyszabású hadművelet Rafahban. Már látjuk az emberek mozgását, sokan közülük kétségbeejtő humanitárius helyzetben vannak,

 és többször is kitelepítették őket. Biztonságos helyet keresnek, melyet oly sokszor megtagadtak tőlük” – tette hozzá a főtitkár, és emlékeztette a feleket, hogy a civilek védelme kiemelten fontos a nemzetközi humanitárius jogban.

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)
 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:48
🍓 ️ ­I­­g­­a­­z­­­i n­­­i­m­­­f­­o­­­m­­á­n­­­i­á­­­k­­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­𝐍
alexandrosz-2
2024. május 07. 20:07
Minden normális ember alapvető morális kötelessége tiltakozni az apartheid zsidó terrorállam népirtása ellen. A világszintű tiltakozás és a terrorista, népirtó cionizmus elutasítása nem muszlim hit, nem iszlamizmus és nem muszlim terrorizmus, hanem természetes reakció a zsidók embertelenségére és aljasságára. Az amerikai egyetemeken végigsöprő, és immár egyes nyugat-európai felsőoktatási intézményekre is átterjedő demonstrációk világosan jelzik: a befektetett dollármilliók, a példátlan propaganda tevékenység és a megfélemlítés ellenére azért az egyetemisták jelentős része képes megőrizni tisztánlátását és erkölcsi érzékét. A tüntetések elleni brutális rendőrségi fellépés, a média hamis tudósításai, valamint a tiltakozó mozgalmak résztevőinek megbélyegzése pedig az eddig sunyuló, de immár egyre brutalisabb zsidó zsarnokság kiépülésének egyértelmű bizonyítékai.
2024. május 07. 20:03 Szerkesztve
De miert nem szoltak Izraelnek, hogy a hatuk mogott elfogadtak egy tuzszuneti javaslatot?😃 Ha jol ertem: a hamasz elengedne harminc valahany tuszt (a hullakkal egyutt) cserebe fejenkent ker 50 palesztint az eletfogytosokkal egyutt. Ez az elso kepes. Masodik? Izrael teljesen kivonul gazabol, akkor elengednek meg par izraeli tuszt, esetleg katonakat is, noket, cserebe fejenkent kernek 50 palesztint. Harmadikban pedig az ujjaepites eljezdesekor elengedik a maradek tuszt vagy a holtestuket vissza adjak cserebe fejenkent 50 palesztinert. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤢🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Beszarok! Izrael meg jo lenne, ha legalabb a gyerekeket kimenekitene ha mar olyan helyre lovoldoz, ahol ennyi menekult zsufolodott ossze. Es kozolje hany hamaszos van a halottak kozott. Elvegre mindig azt mondjak, tudjak kik ok. A hamasz vezer, es netanjahu egyformak. Mindketto szarik a civilekre. Figyu, adok 500ft-ot, te adj 50.000-et cserebe. Megegyeztunk?
0123456789-2
2024. május 07. 14:33
Megszólalt a nemzetiszocialista, rasszista, antiszemita nyilasocska @Hillary Clinton bázisdemokrata, @gyzoltan-2.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!